Edukacije

ZAVRŠENO Tečaj PROMOTOR - REZAČ ISTARSKOG PRŠUTA
1934

ZAVRŠENO Tečaj PROMOTOR - REZAČ ISTARSKOG PRŠUTA

Datum održavanja: 28.02.2020. - 01.03.2020. Sačuvaj datum

Lokacija: Hiža istarskog pršuta, Tinjan

Image

28. veljače – 1. ožujka 2020. godine

Tema: PROMOTOR – REZAČ ISTARSKOG PRŠUTA

Predavači:

  • Blanka Sičić Pulić, mag. ing. agr.
  • izv. prof. dr. sc. Ivica Kos
  • Feručo Smoković
  • Damir Lukež

Organizator: GUSTUS - Udruga senzornih analitičara

Cilj tečaja:
Cilj tečaja je pružiti informacije o pršutu kao visoko kvalitetnom proizvodu, vrstama najpoznatijih pršuta zemalja Europske unije i njihovim karakteristikama s posebnim osvrtom na pršute registrirane zaštićenim oznakama u Hrvatskoj i njihove razlike (Istarski pršut, Krčki pršut, Dalmatinski pršut i Drniški pršut) kako bi polaznici mogli prepoznati i opisati najpoznatije pršute u okruženju. Pored tog, polaznici će usvojiti teoretska znanja o načinu proizvodnje Istarskog pršuta oznakom izvornosti, od uzgoja svinja do gotovog proizvoda i sustava označavanja sukladno propisanoj Specifikaciji proizvodnje. U praktičnom dijelu tečaja polaznici će naučiti kako prepoznati i odabrati dobar pršut, kako izabrati i koristiti noževe i stalke, kako pravilno rezati s ciljem postizanja maksimalne iskoristivosti te kako prezentirati Istarski pršut kroz
vođenu degustaciju pršuta.

Broj polaznika: Najviše 20

Trajanje tečaja:
TRI dana – 16 SATI
PETAK 28.02.: 16:00 – 20:00 (4 sati)
SUBOTA 29.02.: 09:00 – 15:00 (6 sati)
NEDJELJA 01.03.: 09:30 – 15:30 (6 sati)

Sadržaj tečaja:
TEORETSKA NASTAVA:
Uvod u tijek tečaja, upoznavanje s polaznicima
Tipovi pršuta , karakteristike i razlike

  • Istarski pršut
  • Dalmatinski pršut
  • Krčki pršut
  • Drniški pršut
  • Talijanski pršuti
  • Španjolski pršuti
  • ostali pršuti

Proizvodnja Istarskog pršuta oznakom izvornosti: od farme do stola
Ciljani i kontrolirani uzgoj svinja
Klaonička obrada svinja i priprema buta
Proizvodnja Istarskog pršuta od ulaska u pršutanu do gotovog proizvoda:

  • soljenje
  • prešanje
  • sušenje
  • zrenje
  • označavanje

Sustav sljedivosti i posebna pravila vezana za označavanje - OZNAKA IZVORNOSTI

PRAKTIČNA NASTAVA:
PRVI DIO
Koraci pripreme pršuta prije rezanja
Higijena i sigurnost kao važan aspekt rezanja i predstavljanja pršuta
Prezentacija i demonstracija različitih vrsta noževa za rezanje pršuta

  • noževi za čišćenje pršuta
  • noževi za rezanje
  • noževi za otkoštavanje
  • ostali noževi u uporabi za ostale tipove pršuta

Prezentacija stalaka za rezanje pršuta

  • vrste stalaka i njihove karakteristike
  • značajke dobrog stalka, sigurnost, udobnost, stabilnost
  • održavanje čistoće

Kako odabrati dobar Istarski pršut – provjera vanjskih karakteristika i mirisa u
komadu

dijelovi pršuta i karakteristike

  • analiza i provjera vanjskog izgleda
  • težina
  • plijesan
  • prezentacija ubodnih točka i načina „uboda“ pršuta (igla od konjske kosti)

PRAKTIČNA NASTAVA:
DRUGI DIO
Demonstracija rezanja pršuta

  • četkanje pršuta
  • postavljanje na stalak
  • ćišćenje pršuta i priprema za rezanje
  • početak rezanja
  • različite faze rezanja
  • demonstracija iskoštavanja pršuta

PRAKTIČNA NASTAVA:
TREĆI DIO
Vježbanje rezanja pršuta od strane polaznika

PRAKTIČNA NASTAVA:
ČETVRTI DIO
Degustacija i ocjenjivanje organoleptičkih svojstava Istarskog pršuta

  • senzorna analiza; osjetila
  • vanjske karakteristike fete; boja, mramoriranost
  • miris
  • okus
  • aroma

PROVJERA USVOJENIH ZNANJA I VJEŠTINA – ISPIT
Datum
održavanja: 28. veljače – 1. ožujka 2020. godine (petak, subota i nedjelja)
Mjesto: HIŽA ISTARSKOG PRŠUTA, Tinjan

Kotizacija:
Cijena tečaja:

  • za rane prijave i uplate do 21. veljače 2020. godine = 1.900,00 kn,
  • za kasne prijave do 27. veljače = 2.200,00 kn, (-10%)
  • prijave na dan tečaja = 2.400,00 Kn.
  • Za istovremenu prijavu i uplatu dva ili više polaznika do 21. veljače 2020. godine cijena je 1.800,00 kn po prijavi.

Cijena uključuje:

  • predavanja i praktičnu nastavu, materijale, kavu
  • pršute za demonstraciju, degustaciju i vježbu rezanja
  • PDV

Ispit:
Nakon uspješno odslušanog tečaja polaznici stječu pravo na polaganja ispita za promotora-rezača.
Nakon položenog ispita polaznicima se uručuje certifikat „Promotor-rezač Istarskog pršuta – početna razina“.
Polaznici koji neće pristupiti ispitu bit će uručene Potvrde o sudjelovanju na tečaju.

Cijena ispita: 250,00 kn
Cijena je s PDV-om i uključuje trošak provedbe ispita i Certifikat koji izdaje Udruga senzornih analitičara GUSTUS.

Kontakt:
Blanka Sinčić Pulić, predsjednica Udruge
e-mail: gustus@gustus.hr
mobitel: 091 528 7574

PRIJAVI SE

Dokumenti

Lokacija

Podijeli članak

Print

Theme picker

Copyright 2020 Udruga Gustus - Izrada: X-media
Povratak na vrh